Sinjajevina – Veliki Starac, Mali Pećarac 22 10 2017g. neđelja u 7h – laka(srednje) teška tura

 Oblun. Planinarenje i nešto više…

Hodanje Sinja(je)vinom, najprostranijom crnogorskom planinom, njenim pozlaćenim, bajkovitim  predjelima opčinjava i smiruje.

Različiti su putevi gospodnji, a najljepši oni kojima se rjeđe ide. Ovog puta idemo iz Boana, pitoresknog, usnulog centra Uskoka.

Dok većina bude odmarala na bližem Velikom Starcu ( 2022mnm) spremniji i uporniji će produžiti i na Mali Pećarac( 1944mnm).

S jedne strane mjesečevi krateri Starca, sa druge zatalasana visoravan, na  trećoj goropadni vrhovi Torne, Gradišta i Jablanovog vrha na istoku.

Ukupna visinska razlika 500( 850)m vrijeme uspona 2(3)h, povratka 1 30 (2)h.

Teren: makadam, trava mjestimično prošarana kamenjem. Nema strmih ni opasnih mjesta.

Potrebna je minimalna (srednja) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(1,5-2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, sopstveni.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: petak 18 – 19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064. PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU.

Akontacija 5e (za obezbjeđenje transporta-ne vraća se u slučaju odustajanja)  je uslov da budete uvršteni u spisak  i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S Mirotić

O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.