Skenderbegova planina Jezerski vrh 23 2 2020g. neđelja 6 30h laka(rekreativna) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Planinarenje otvara horizonte, otkriva nepoznate moždane predjele, mijenja skalu vrijednosti… Skenderbegova planina i Jezerski vrh( 1723mnm) se nalaze u srcu nacionalnog parka Štama (nekoliko planina u zaleđu Kruje). Put do nje vodi kroz kanjon strmih litica sličan Platijama, sa lijepim izletištem Cudhi Kampt i izvorom „Kraljica majka”. Đerđ Kastrioti Skenderbeg, najvažnija ličnost albanskog naroda, iako turski general, se odmetnuo, utvrdio u gradu Kruji i sa ujedinjenim albanskim velikašima odolijevao Turskim napadima od 1444. do 1468. godine.

Po završetku akcije obići ćemo Kruju prelijepi srednjevjekovni grad znamenitih ličnosti, uzbudljive arhitekture, burne povijesti. Upečatljive priče o moralu, istoriji, religiji izmiješane sa planinarskom akcijom ispletu poseban odjeljak u našoj memoriji.

Kondiciona pripremljenost:  srednja.

Vrijeme uspona 2h, silaska 1 30h.

Teren: šumska staza, livada, pri vrhu malo snijega, bez strmih i opasnih mjesta.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Poželjne su duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća (tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i par majica za preobuku.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, topli napitak, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Polazak neđelja 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 21h.
Prijevoz: kombi.

Prijava i dodatne informacije na sastanku Kluba srijeda i četvrtak 18-19h Blaža Jovanovića 17-Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813.

Prijave za akciju porukama i na fejsbuku se ne primaju.

Akontacija-10e, je uslov da budete uvršteni u spisak uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja( može se naći zamjena).

Vodič Zoran S Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.