Surdup Paśak Bukumirsko jezero 4 8 2019g. neđelja 6 30h srednje teška tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Podgorički Alpi, Kučke planine imaju svakakva čudesa i kontraste. Smjenjuju se jedni za drugim sjenoviti vrhovi, sipari, neprolazni krečnjak i pitome doline, šume endemičnog bora munike, duboki kanjoni Cijevne, Male rijeke i prostrana visoravan Korita… Posebnu vrijednost daju im Rikavačko i Bukumirsko jezero, raznovrsnost flore, faune i nadasve gostoprimni ljudi.

Visina i centralna pozicija obezbjeđuje im širinu, pogled i privilegiju odvojenosti od “prizemnosti”.

Laganim hodom livadama, jednim dijelom kroz šumu, pa stazom kroz svijet stijena, među impozantnim vrhovima, penjemo se na Surdup ( 2184m) najviši vrh Kučkih planina.

Spremniji će izvesti uspon i na Paśak (2051m).

Ukupna visinska razlika 600 m (750m), dužina 10( 12)km, vrijeme uspona 3 ( 3 30)h, silaska 2(3)h.

Potrebna je srednja (minimalna) kondiciona pripremljenost.

Teren: makadam, šumska staza, livade, stijena.  Nema strmih i opasnih mjesta za uspon na Surdup.

Uspon na Paśak ima 2 strmija mjesta na kojima se koriste ruke.

Po završetku akcije kupanje na Bukumirskom jezeru.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( toplija garderoba, tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), i preobuku na planini.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja  u 6 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  do 19h.
Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20hili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Zoran S. Mirotić

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.