Svač Ulcinj Šasko i Zogajsko jezero Solana Ada Bojana Valdanos neđelja 26 5 2019g. 7h rekreativna tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Svač (Šas) jedan od najpoznatijih „mrtvih gradova”, praistorijskih arheoloških lokaliteta na istočnoj obali Jadrana nalazi se na vrhu brežuljka (85m) śeverno od istoimenog jezera. Ima pogled na cijelo područje oko delte Bojane.

Posmatraćemo flamingose i druge ptice na Solani-Zogajskom jezeru, kalimere na Port Mileni.

Naučićemo kako se 100 godina “brala” so, šetati Adom Bojanom, pored Balšića dvora slušati legende o ulcinjskom robovanju Miguela de Servantesa i Dolčinei, potonjem lažnom mesiji Sabataju Ceviju. Krajičkom oka i dana osvrnućemo se na uvalu i maslinadu Valdanos sa više desetina hiljada stabala, ostatke naftnih bušotina, gledati kako se pravi ulje…

Ovako: http://www.oblun.me/oblun-je-u-nedelju-26-03-2017-g-bio-u-regionu-ulcinja/   i  http://oblun.me/oblun-je-u-subotu-21-marta-2015-g-obisao-jugoistok-crne-gore/#jp-carousel-9496

Teren: livade, pješčana plaža, asfalt.

Ukupna visinska razlika 80m, dužina 3km.

Nije potrebna kondiciona pripremljenost.

Oprema: patike, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, kišna kabanica, zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku.

Ponijeti nešto lake hrane, vodu(1l), suvo voće, slatkiše.

Polazak neđelja  7h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu do 20h.
Prijevoz: kombi, bus.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19-20h Blaža Jovanovića 17- Blok V, preko puta Bazara prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija  je 7e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
Vodič: Miloš Brajović i Jasna Bešlić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.