Trnovačko jezero-Veliki Vitao Maglić Volujak 9-11 8 2019g. laka( srednja, teška) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

 Čarobno Trnovačko jezero( 1513mnm) je udaljeni, nepoznati i rijetko pośećeni dragulj Crne Gore. Kao malo vode na dlanu, srce u njedrima divova Bioča, Maglića i Volujaka, poslastica je za planinarske sladokusce. Ovaj masiv jedan od planinskih favorita koji Crna Gora ne zna i za koga ne haje. Možda je bolje tako, svako dobije ono što želi i zaslužuje.

Do njega se teže dolazi, ali je užitak još veći.

Ovako:  http://www.oblun.me/oblun-je-1-3-jula-bio-na-maglicu-volujakutrnovackom-durmitoru/

Petak – 9 8 2019. polazak u 16:00h

Dolazak do Prijevora( 1600mnm), pješačenje do Trnovačkog jezera (2h) i smještaj do 22h.

 

Subota – 10 8 u 06h – srednje teška( laka) tura

Uspon na najviši vrh masiva Veliki Vitao ( 2397mnm) i Trnovački Durmitor( 2257mnm)

Vrijeme uspona 3 30( 2 30)h, povratka 3(2)h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

NA USPONE IDE KO ŽELI. Ostali obilaze oko jezera, obližnji katun ili pecaju pastrmku u jezeru. Kupanje u toplom jezeru je kao na moru. Odmor uz logorsku vatru, piće, druženje, pjesmu do ponoći.

 

Neđelja – 11 8 u 6h–srednje teška tura

Uspon na Maglić- Crnogorski( 2388mnm) i Bosanski(2386mnm) najviši vrh BiH.

Povratak  na jezero izvodimo istom stazom do 15h. Kupanje u toplom jezeru.

Vrijeme uspona 3h, povratka 2 30h. Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

NA USPONE IDE KO ŽELI. Ostali obilaze oko jezera, obližnji katun, kupaju se u toplom jezeru ili pecaju pastrmku. Pakovanje i polazak do 17h.

Povratak na Prijevor 2h.

Teren: Dobre utabane staze, dijelom šumom i travnatim padinama, rijetko krševite,  bez posebno teških i opasnih mjesta.

 

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Smještaj je u planinskoj kućici (12 ležajeva sa posteljinom-5e noć, za one koji se na vrijeme prijave), ostali mogu kampovati u šatoru( 1,5e po osobi), ali moraju nositi kamp opremu.

Oprema: Svaki učesnik treba da ponese hranu i odjeću za dva dana, toplu odjeću za veče, pribor za ličnu higijenu…(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Za uspon ponijeti duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:tanka “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini, nešto lake hrane, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

U povratku obilazimo prašumu Perućicu, spomen kompleks, vodopad Skakavac(100m), Tjentište…

Polazak  petak u 16h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  oko 22h.
Prijevoz: kombi, sopstveni auto.

Napomena: Usponi na vrhove su opcioni i promjenljivi u skladu sa željama učesnika i vremenskom prognozom!!! Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 19- 20h NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 15e) je uslov da budete uvršteni na spisak (u slučaju odustajanja ne vraća se, jer pokriva samo dio troškova prijevoza) i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Ukupni troškovi oko 20-30e zavisno od smještaja.

Vodiči: grupa vodiča

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.