“Veče” na Školju Spas 9 12 2018. g. neđelja 7 30h rekreativna(laka) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

“Pučina plava spava,

Prohladni pada mrak.

Vrh hridi crne trne

Zadnji rumeni zrak…”

Umjesto planinarske večeri provešćemo dan u antičkoj Budvi Kadma i Harmonije.

Pogled na Budvu i zaleđe iz prastarih uglova će nas zamisliti, a uzbudljivi pejzaži i arhitektura, druga klima i temperature iznenaditi. Obići ćemo dvoipomilenijumski stari grad i kiklopske zidine, ploviti morem,  prepješačiti ostrvo Školj( sv Nikola tj Havaje), roštiljati, popeti se na tvrđavu Mogren, brdo Spas( 385mnm)…

Ukupna visinska razlika 120(450)m, dužina 1,5(6)km, vrijeme uspona 40min(2h), povratka  30 min.

Nije potrebna kondiciona pripremljenost.

Teren: kamena staza kroz makiju, asfalt i makadam.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

 

Oprema:, duboke cipele ili patike debljeg đona, tanka – “šuškava” jakna za vjetar, topla odjeća za śeđenje uz roštilj, preobuka kapa, rukavice, i par majica za preobuku.

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu.

Ponijeti vodu i topli napitak(1l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7 30h ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  oko 18h.
Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda i četvrtak 18-19h Blaža Jovanovića 17 Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Akontacija  je 6e za vozila i čamce ( roštilj i piće nijesu obavezni, po želji se dogovara) uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.