Srce Veleža (normalnom ili ferata stazom) 25-27 10 2019g. srednja tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Velež je krečnjačka planina u Hercegovini, istočno od Mostara i rijeke Neretve, zapadno od Nevesinjskog polja. U davnoj prošlosti na njemu je bilo kultno svetilište slovenskog boga Velesa po kome je dobio ime. Ima oblik zaobljenog luka dugog 25 km sa vrhovima Brasina, Bubreg, Teleća Lastva, Jaram, Mali Botin i najviši Botin. Śeveroistočna strana Veleža je izuzetno atraktivna, zbog tragova glacijacije, okomitih greda visine 300 do 400 metara, najduže stjenovite barijere u BiH (preko 10 km), bujne vegetacije,  ledničkog jezera i brojnih podzemnih kraških oblika.

Uspon na Botin najviši vrh Veleža  se izvodi u sklopu manifestacije Alpinistički kamp „Srce Veleža“, otvaranja ferate i pješačke (hiking) staze.

Zainteresovani mogu u neđelju izvršiti uspon na susjedni Crvanj.

Petak 25.10.2019:

-Polazak u popodnevnim časovima. Dolazak u Nevesinje za oko 2 30h i smještaj.

– učesnička registracija, raspored u kampu, planinskoj kući ili privatnom smještaju.
Promocija projekta „Srce Veleža“ i Alpinističkog vodiča – Velež, Dragana Ilića i Emira Hukića
– Pripreme za subotu i slobodne aktivnosti

Subota 26.10.2019:

6h organizovani planinarski uspon na vrh Botin
(1965 mnm), dio učesnika ide uređenom planinarskom stazom,  dio kroz Via Ferratu( stazom u stijenama obezbijeđenom sajlama, stubama, klinovima), a alpinisti će u samostalnim navezama da penju alpinističke smjerove.
Visinska razlika na usponu je oko 950m, vrijeme uspona pješačkom stazom je 3 30h.

Potrebna je srednja kondiciona pripremljenost.

Ukupna visinska razlika 980m, vrijeme uspona 3 30h. Teren: put, livada, šumska staza, trava-kamen, bez strmih i opasnih mjesta.

Neđelja 27.10.2019:
9h Dodjela zahvalnica za učesnike i zatvaranje eventa „Srce Veleža“.
Obilazak Nevesinja i dr. po dogovoru.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Ishrana iz ranca.

Spavanje u šatoru, planinskoj kući ili privatnim kućama ili apartmanima.

Oprema: hrana, voda, baterijska lampa, topla višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu, vreća za spavanje, podmetač i šator za one koji spavaju u šatorskom kampu.

Na jednodnevne akcije duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

Na uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u autu-kampu).

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak petak po dogovoru ispred prostorija kluba.

Povratak u Podgoricu  neđelja oko 19h.

Prijevoz: sopstveni auto, kombi.

Prijava i dodatne informacije što prije, zbog obezbjeđenja smještaja, na sastanku kluba: srijeda, četvrtak 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.

Akontacija ( 15e) je uslov da budete uvršteni u spisak,  uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se( ili naći zamjenu), jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva troškove prijevoza ( ukupni troškovi akcije će biti 20-35e zavisno od smještaja).

Vodič: Milan Šanović

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.