Visočica i Sarajevo 10-12 8 2018g. laka(srednja) tura

Oblun. Planinarenje i nešto više

Visočica je granična planina između Hercegovine i Bosne. Sa južne strane planina se dosta strmo obara u dolinu Neretve, sa zapada joj je Prenj, na śeveru i zapadu su joj Rakitnica i Bjelašnica, a sa istoka od Treskavice je odvaja rijeka Ljuta. Visočica je visoravan koja se od śevera sa 1400 mnm blago spušta ka jugu. Sredinom planine u pravcu sjeverozapad – jugoistok se izdiže greben Ljeljen sa najvišim vrhom Džamija (1967 mnm). Vrhovi Visočice su i Veliki Ljeljen (1963 mnm), Mali Ljeljen, Vito (1960 mnm), Subar, Veliko brdo, Drstva i Puzim. U sjeni gorostasnih kamenih litica leži Veliko jezero. Područje Visočice je relativno bezvodno.

I pored surovih životnih uslova ljudi su naseljavali ove krajeve od pamtivijeka. Najstariji materijalni dokazi su mnogobrojne nekropole sa stećcima.
Petak 10 8 2018g. Polazak u popodnevnim časovima. Dolazak i smještaj u okolini Sarajeva.
Subota 11 8 2018g. Uspon na Visočicu i povratak u planinarski dom. Druženje uz logorsku vatru.
Ukupna visinska razlika 500(750)m, dužina 8(11)km, vrijeme uspona2( 3)h.
Potrebna je minimalna(srednja) kondiciona pripremljenost.
Teren: livada, šumska staza, trava-kamen, bez strmih i opasnih mjesta.
Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.
Neđelja 12 8 2018g. Obilazak znamenitosti Sarajeva i povratak u Podgoricu u večernjim satima

U SLUČAJU POLASKA U SUBOTU UJUTRO USPON IZVODIMO U NEĐELJU.

Napomena: VREMENA SU ORJENTACIONA, DATA PREMA NORMAMA I PLANINARSKOJ PRAKSI, ISKLJUČIVO ZAVISE OD SPOSOBNOSTI I ŽELJA UČESNIKA AKCIJE!!!
Oprema: vreća za spavanje, hrana, voda, baterijska lampa, višeslojna odjeća i obuća za 2 dana, pribor za ličnu higijenu.
Na jednodnevnu akciju duboke planinarske cipele, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se: tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”, kapa, rukavice, kišna kabanica), zaštita od sunca (krema, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini. Na jednodnevni uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(2l), suvo voće, slatkiše.
(Jedan komplet rezervne odjeće i obuće ostaviti u autu).
Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.
Polazak petak popodne ili subota rano ujutro ispred prostorija kluba.
Povratak u Podgoricu neđelja do 22h.
Prijevoz: sopstveni auto, kombi.
Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: srijeda 19-20h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja ili na tel 067 813 813; 069 156 064.
Ne primaju se prijave SMS ni facebook porukama.
Akontacija ( 15e) je uslov da budete uvršteni u spisak, uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke. U slučaju odustajanja ne vraća se, jer ste prijavom onemogućili drugoga da ide, a ona pokriva samo dio troškova.
O VAŠOJ BEZBJEDNOSTI, ZDRAVLJU, VREMENSKOJ PROGNOZI I DR. BRINE VOĐSTVO PUTA DOKAZANO NA HILJADU AKCIJA.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.