Vučji do Stražište Crvena stijena Bileća neđelja 24 3 2019g. 7 15h laka tura

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Na zapadnoj granici Crne Gore su Vučji do, mjesto jedne od najčuvenijih bitaka Crne Gore, iskopine antičkog grada, srednjevjekovni stećci, manastir Kosijerevo, uskotračna pruga, stara željeznička stanica Grahovo, Banjani, Oputne Rudine, Petrovići, Broćanac, Pilatovci, Vraćenovići, Sve to pa i Bileću u BiH ćemo obići…

Crvena Stijena iznad Bilećkog jezera, po značaju drugi arheološki lokalitet u Evropi, “kuća” u kojoj se živjelo 100 000 godina neprekidno, 36 slojeva i zanimljivih priča!

Popećemo se na Stražište( 1246mnm) sa kojega je dominantan pogled na Cuce, Grahovski kraj, Bilećko jezero, Oputne Rudine, Banjane. Orjen, Pusti Lisac, Lovćen, Budoš, Garač, Kučke i Moračke pl, Prekornicu, Vojnik, Durmitor, Bioč, Maglić, Volujak i Bjelašnicu, Babu, Leotar itd. u Hercegovini.

http://www.oblun.me/oblun-je-obisao-vucji-bratogost-straziste-crvenu-stijenu-bileca/

http://www.oblun.me/oblun-je-u-nedelju-29-05-2016-g-bio-na-vucjem-dolu/

Vrijeme uspona 2h, ukupna visina 400m.

Teren: makadam, livada, austrougarska staza nema strmih ni opasnih mjesta.

Nije potrebna( minimalna) kondiciona pripremljenost.

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: planinarske cipele ili patike debljeg đona, deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica, kačket ili šešir, dugi rukavi) i par majica za preobuku na planini.

Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu.

Ponijeti nešto lake hrane za uspon, čaj, vodu(1, 5l), suvo voće, slatkiše.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak neđelja u 7 15h ispred prostorija kluba.

NA POLAZIŠTE STIĆI 10 MINUTA PRIJE POLASKA DA BISMO SE SMJESTILI I KRENULI NA VRIJEME!

Povratak u Podgoricu  oko 21h.
Prijevoz: bus, kombi.

Napomena: Vremena su orjentaciona, data prema normama i planinarskoj praksi, isključivo zavise od sposobnosti i želja učesnika akcije!!!

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba srijeda i četvrtak 18-19h. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813.

PRIJAVE FEJSBUKOM I PORUKAMA SE NE PRIMAJU!
Akontacija-8e, je uslov da budete uvršteni u spisak – uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke i ne vraća se u slučaju odustajanja.

Vodič: : Miloš Brajović i Zoran S. Mirotić

Odgovori

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.