Zatarje – Bandijer, Premćani, Vaškovo, subota, 24 10 2015g. u 7h, laka (srednje teška) tura

Proscenjske pl Snijeznica Covica v 21 09 2013 (109)a

                   

Oblun. Planinarenje i nešto više…

Privilegija je uživati u sjaju ovog dragulja Crne Gore, za koji se ne zna, jer je “daleko”?! A ljubav je dvosmjeran proces??!! Nažalost mi nijesmo savjest nego planinari koji žele da upoznaju ova predivna sela i ljude.

Zatalasanim livadama i šumom neośetno ćemo se popeti na pitomi Bandijer ( 1436mnm) obići ušuškana sela Premćane i Vaškovo, brati gljive, ljekovito bilje…Pośetićemo manastir Dovolja (XIII vijek).

Bio pred očima duboki kanjon Tare ili Ćehotine, fascinantna Sinjajevina, Durmitor ili nestvarno smireni, zatalasani Donji Kolašin svejedno, predjeli su bajkoviti.

Kondiciona pripremljenost prosječna.Proscenjske pl Snijeznica Covica v 21 09 2013 (2)

Tempo hoda se podešava prema najsporijem učesniku.

Oprema: duboke planinarske cipele( poželjne ne i neophodne), deblje čarape – najbolje su vunjene, odgovarajuća odjeća ( na veće visine u svako doba godine nosi se:  tanka – “šuškava” jakna za vjetar, tanka sintetička jakna tzv polar, “duks”,  kapa, rukavice, kišna kabanica)…

(Jedan komplet rezervne  odjeće i obuće ostaviti u vozilu).

Na uspon ponijeti nešto lake hrane, vodu(1,5l), suvo voće, slatkiše, i par majica za preobuku na planini.

Sastavni dio svake akcije čine edukativni ( upoznavanje sa kulturom, istorijom, geografijom, florom i faunom …) i zabavni sadržaji.

Polazak: subota u 7h ispred prostorija kluba.

Povratak: u Podgoricu  do 21h.
Prijevoz: kombi, auto.

Prijava i dodatne informacije na sastanku kluba: utorak i četvrtak 19-20h, NAJKASNIJE DO ČETVRTKA VEČE, ili do popune mjesta. Blaža Jovanovića 17- Blok V, prolaz iza Lovćen osiguranja  ili na tel 067 813 813; 069 156 064.

Akontacija (za obezbjeđenje transporta ) je 5e i uplaćuje se lično ili na žiro račun Planinarski klub “Oblun” br: 510-65042-78 kod CKB banke.
VODIČ: Zoran S Mirotić

O vašoj bezbjednosti, zdravlju, vremenskoj prognozi i dr. brine vođstvo puta dokazano na skoro hiljadu akcija.

Vaša obaveza je da se opuštite i uživate.

Komentariši

 • Plan akcija je podložan izmjenama, naročito usljed nepovoljne prognoze vremena.

  Učešće na akciji je dobrovoljno i na sopstvenu odgovornost! Pridržavaj se pravila ponašanja prema prirodi i ostalim učesnicima.

  Važan dio Akcije su upoznavanje kulture, istorije, geografije, flore, faune i zabavni sadržaji.

  Izvršavaj uputstva vođe izleta, jer je on i zakonski odgovoran za tebe! Neka ti je uvijek u vidnom polju. Primjedbe koje imaš saopšti mu nasamo poslije ture.

  Prilagodi se grupi, ne žuri, zaostanak najavi! Detaljno se informiši i pripremi za napore na turi. Ponesi da nudiš, ne da tražiš. Uvijek ponesi za kišu i hladnoću ili trpi!

  Brini o bezbjednosti, svojoj i drugih! Ne bacaj smeće! Ne čupaj biljke! Pomogni slabijima. Ne odronjavaj krše! Pusti druge da uživaju u prirodi.